3. GP - Amerika: tréninky, kvalifikace

 

Kvalifikaci na Velkou cenu Ameriky v texaském Austinu ovládl v novém absolutním rekordu okruhu Španěl Maverick Vinales z týmu Aprilia Racing a připsal si letos poprvé zisk pole position. Skvělé druhé místo vybojoval nováček Pedro Acosta, který tak vůbec poprvé bude startovat v královské třídě z první řady. Pro třetí pozici si dojel sedminásobný vítěz texaského závodu Marc Marquez.

Pátek - 1. volný trénink a trénink

Od startu 1. volného tréninku byl hodně vidět Vinales, který se po sedmi minutách dostal jako první pod 2:06 a hned dalším kolem i pod 2:05. Dalším zlepšením pak Vinales protáhl své setrvání na špici, ale těsně po polovině vymezené třičtvrtěhodiny jej odsunul M. Marquez. Marquez vedl v tu chvíli před Vinalesem, Millerem, Binderem a Di Giannantoniem. Španělského šampiona, který zde v minulosti ovládl závod MotoGP 7x, vystřídali za chvíli v čele Martin a poté Miller, ale diváky pak zvedl ze sedadel Acosta. Acosta se 7 minut před koncem protáhl ze 21. místa až do vedení a byl prvním, kdo se vešel pod hranici 2:04. Ovšem proti senzaci hned v úvodu amerického závodního víkendu se postavil nakonec Španěl Maverick Vinales. Vinales se s velkým náskokem vrátil na 1. příčku 3 minuty před koncem, ve svém posledním ostrém kole již pod šachovnicovou vlajkou se ještě zlepšil a 1. volný trénink ovládl výkonem 2:03,294. Rovněž ve svém posledním odjetém okruhu výrazněji zrychlil Jorge Martin a stačilo to na 2. pozici s odstupem 0,149 s, Pedro Acosta klesl na 3. místo se ztrátou 0,312 s. Za nejlepší trojicí se seřadili Bastianini, Bezzecchi, Binder, Morbidelli a M. Marquez. Nedařilo se A. Marquezovi, který spadl ve 12. zatáčce a skončil až dvacátý, spokojen nebyl s 19. příčkou také Espargaro.

Výsledky 1. volného tréninku: 1. Vinales (SPA - Aprilia) 2:03,294, 2. Martin (SPA - Ducati) +0,149 s, 3. Acosta (SPA - KTM) +0,312 s, 4. Bastianini (ITA - Ducati) +0,406 s, 5. Bezzecchi (ITA - Ducati) +0,518 s.

 

Nováček Pedro Acosta dál zažívá snový úvod v královské třídě, již ve třetím závodě sezony vybojoval premiérový start z 1. řady. / Foto: motogp.tech3racing.fr


Hlavní trénink rozhodující o postupu nejlepší desítky rozjel dobře Martin, který se po úvodních rychlých změnách pořadí vyhoupl po sedmi minutách na špici a dlouho se na 1. příčce držel. Po úvodní čtvrthodině vedl Martin před Vinalesem, Acostou, Bastianinim a Bagnaiou. Vinales zrychloval a krátce před polovinou se jako první dostal pod hranici času 2:03. Martin ovšem dokázal za chvíli zareagovat a na 1. pozici se vrátit. V polovině tréninku tak vedl Martin před Vinalesem, Acostou, skvěle jedoucím Morbidellim a M. Marquezem. Hned na to se však na 2. pozici vklínil svým zlepšením Bastianini. Příliš zatím nebyl vidět devátý Bagnaia, dvanáctý Binder, nebo až sedmnáctý Quartararo, který před GP v Austinu prodloužil smlouvu s Yamahou do roku 2026 a ukončil tak všechny spekulace o možném přestupu. Většina jezdců pak strávila hodně času v boxech a koncentrovala se na závěrečné minuty klíčové rozjížďky. Dvacet minut před koncem kroužili na trati pouze Bagnaia s Mirem. Bagnaia využil volné dráhy a posunul se na 6. pozici. Čtvrt hodiny před koncem se znovu dostal do čela Vinales, M. Marquez byl druhý a na 3. pozici poskočil Oliveira. Netrvalo však dlouho, druhý byl Morbidelli a na moment nakoukal na 1. pozici Di Giannantonio. Necelých 13 minut před vypršením vymezené hodiny ale zajel skvělé kolo Martin, překonal absolutní rekord okruhu a na soupeře měl rázem k dobru 0,7 s. Na 2. pozici se probojoval Espargaro a na 4. místo se zlepšil M. Marquez. Na Martinův výkon v závěrečné desetiminutovce už nikdo neměl, ale na dalších pozicích se ještě ostře bojovalo. Bastianini vylepšil své postavení na 3. příčku a připomněl se také šestý Bezzecchi. Dvě minuty před koncem se Vinales vrátil na 2. místo, Bagnaia šel za moment na 3. pozici a čtvrtý byl Acosta. V posledním ostrém kole už se výrazněji dokázal zlepšit pouze M. Marquez, který povýšil na 3. místo. Vítězem se stal Španěl Jorge Martin v novém rekordu 2:01,397, druhý Maverick Vinales zaostal o 0,076 s, a třetí Marc Marquez o 0,409 s. Za nimi se seřadili Bagnaia, Acosta, Espargaro a Morbidelli.

Výsledky tréninku: 1. Martin (SPA - Ducati) 2:01,397, 2. Vinales (SPA - Aprilia) +0,076 s, 3. M. Marquez (SPA - Ducati) +0,409 s, 4. Bagnaia (ITA - Ducati) +0,411 s, 5. Acosta (SPA - KTM) +0,569 s.

Přímý postup do 2. kvalifikace: Martin, Vinales, M. Marquez, Bagnaia, Acosta, Espargaro, Morbidelli, Bastianini, Di Giannantonio, Bezzecchi.

Sobota - 2. volný trénink
Závěrečný předkvalifikační 2. volný trénink rozjel nejrychleji M. Marquez, který se v úvodní desetiminutovce několikrát zlepšil, ale pak jej v rychlém sledu vystřídal na čele Martin a za pár sekund převzal vedení Vinales. Vinales poté více než 20 minut 1. příčku držel. Až s blížícím se závěrem se necelých 7 minut před koncem dostal na špici Acosta a na jeho rychlé kolo už nakonec nikdo neodpověděl. V samotném závěru se ještě o 2. příčku utkali Bagnaia s M. Marquezem a Ital byl jen těsně úspěšnější. Španěl Pedro Acosta si výkonem 2:02,243 připsal vůbec první dílčí výhru během závodního víkendu v královské kubatuře. Francesco Bagnaia zaostal na 2. pozici o 0,171 s a třetí Marc Marquez ztratil ve svém nejlepším kole 0,197 s. Vinales většinu času posledního tréninku vedl, ale skončil na 4. místě, A. Marquez dojel pátý a toho hned čekala 1. kvalifikace. Martin zapsal šestý nejrychlejší čas a 7. místo patřilo Espargarovi.

Výsledky 2. volného tréninku: 1. Acosta (SPA - KTM) 2:02,243, 2. Bagnaia (ITA - Ducati) +0,171 s, 3. M. Marquez (SPA - Ducati) +0,197 s, 4. Vinales (SPA - Aprilia) +0,313 s, 5. A. Marquez (SPA - Ducati) +0,362 s.

 

Španěl Maverick Vinales chytil v Austinu skvělou formu. V kvalifikaci rozdrtil soupeře i rekord okruhu a po zásluze si vyjel nejvýhodnější pozici na startovním roštu. / Foto: michelin.com


Sobota - 1. a 2. kvalifikace
První kvalifikace o dodatečná 2 postupová místa měla největší favority v obou jezdcích tovární KTM Binderovi s Millerem, Quartararovi, A. Marquezovi či loňském vítězi závodu Rinsovi. Binder ale hned v úvodu spadnul v 11.zatáčce, a i když se vrátil rychle zpět na dráhu, situaci směrem k postupu si zkomplikoval. Do čela šel po úvodních měřených kolech A. Marquez před Rinsem a Millerem, 8 minut před koncem se na 1. pozici protáhl Oliveira a pak už jezdci zajížděli do boxů k zastávkám. Oliveira s A. Marquezem drželi postupové pozice i 3 minuty před koncem, kdy byly před jezdci vzhledem k délce okruhu již pouhá 2 poslední kola. Necelou minutu před koncem převzal vedení Miller a za cílem zpomalil a už jen čekal, zda mu postup v závěrečných sekundách vydrží. Druhý byl stále A. Marquez a na 3. příčku poskočil R. Fernandez. Závěrečná kola některých jezdců už na pořadí příliš nezměnila a z postupu do 2. kvalifikace se tak mohli radovat Jak Miller s výkonem 2:01,541 a Alex Marquez se ztrátou 0,012 s. Třetí R. Fernandez zaostal o 0,185 s. V závěru měl lehčí pád v 1. zatáčce Quartararo.

Po prvních ostrých kolech hlavní 2. kvalifikace vedl Vinales před M. Marquezem a Espargarem, když hned v úvodu padl stávající absolutní rekord okruhu. Pád v malé rychlosti měl v 11. zatáčce Martin, ovšem rychle nasedl a bez zastávky v depu pokračoval. Ne však dlouho, ve 20. zatáčce v dalším kole spadl znovu a s jeho šancemi na dobrý výsledek to vypadalo bledě. Na 3. místo se mezitím posunul Bastianini a při zastávkách v boxech tak bylo 6 minut před koncem pořadí Vinales, M. Marquez, Bastianini, Espargaro a Bagnaia. Necelé 4 minuty před koncem havaroval ve 2. zatáčce Espargaro a Bagnaia se vzápětí posunul v pořadí na 3. příčku. Další pád v 1. zatáčce měl Bezzecchi a žluté fáze tak řadě jezdců znemožnily zajet rychlá kola. Minutu a půl před koncem se Vinales jako první dostal pod 2:01, čímž upevnil před M. Marquezem s Bagnaiou své vedení. Krátce na to se vyhoupl na 2. pozici Acosta a to už jezdci kroužili poslední ostrá kola. Ta už ovšem žádné změny nepřinesla a ze zisku pole position se tak poprvé v sezoně mohl radovat Španěl Maverick Vinales (Aprilia Racing) ve fantastickém novém absolutním rekordu okruhu v Austinu 2:00,864. Druhý Španěl Pedro Acosta (Red Bull GASGAS Tech3) ztratil 0,328 s a poprvé ve své nováčkovské sezoně ve třídě MotoGP vyjede z 1. řady na startu. Dokonalou znalost zdejšího okruhu potvrdil 3. místem Španěl Marc Marquez (Gresini Racing MotoGP), který ztratil 0,402 s a v závodě se zde může pokusit o již osmé vítězství. Posty ve 2. řadě na roštu vybojovali Francesco Bagnaia (Ducati Lenovo Team, +0,488 s), Enea Bastianini (Ducati Lenovo Team, +0,575 s) a Jorge Martin (Prima Pramac Racing, +0,647 s). Ze 3. řady odstartují do sprintu a nedělního hlavního závodu Aleix Espargaro, Fabio Di Giannantonio a Franco Morbidelli.