3. GP - Amerika: tréninky, kvalifikace

 

Španěl Aron Canet z týmu Fantic Racing si v posledním ostrém kole kvalifikace na Grand Prix Ameriky v Texasu zajistil vítězství a letos podruhé vystartuje do závodu z pole position. Spolu s ním stanou v první řadě na startu jeho krajané Fermin Aldeguer a Sergio Garcia.

Pátek - volný trénink a 1. trénink

Vítězem zahajovacího volného tréninku se stal dopoledne Japonec Ai Ogura. Ogura výrazněji zrychlil v závěrečné fázi a výhru si přisvojil časem 2:09,218 z předposledního ostrého kola. Druhý skončil domácí favorit Joe Roberts, který v závěrečné pětiminutovce vedl, než jej Ogura těsně předstihl o 0,061 s. Třetí skončil Alonso Lopez, který rovněž s blížícím se závěrem figuroval dvakrát ve vedení. Lopez zaostal za vítězem o 0,141 s. Další pozice patřili Viettimu, Garciovi, Dixonovi a Canetovi. Po absenci v Portugalsku zaviněné rekonvalescencí po operaci kompartment syndromu v předloktí se na dráhu vrátil Filip Salač, naopak stejný problém nepustil do sedla Ayumu Sasakiho.

Výsledky volného tréninku: 1. Ogura (JPN - Kalex) 2:09,218, 2. Roberts (USA - Kalex) +0,061 s, 3. Lopez (SPA - Boscoscuro) +0,141 s, 4. Vietti (ITA - Kalex) +0,413 s, 5. Garcia (SPA - Boscoscuro) +0,505 s.

V úvodu odpoledního 1. tréninku si vybrali nepříjemnosti v podobě pádů Gonzalez a Oncu. Od začátku byl velmi rychlý Aldeguer, který převzal čelo v 7. minutě a nikdo nebyl schopen ho sesadit. Aldeguer stále zrychloval, po první čtvrthodině se jako první dostal pod 2:09 a v polovině vymezeného času vedl před Canetem, Foggiou a Gonzalezem. Necelých 10 minut před koncem Aldeguer posílil vedení dalším zlepšením a v závěru ve svém posledním kole dal finální pečeť na výhru časem 2:08,359 a novým absolutním rekordem okruhu třídy Moto2. Druhý dojel s odstupem 0,282 s Sergio Garcia a třetí skončil se ztrátou 0,370 s Dennis Foggia. Vlajku domácího amerického týmu OnlyFans držel tentokrát výše na 4. pozici Ramirez a za ním byli Dixon, Baltus a Vietti. V závěru spadli také Canet s Arenasem, ale vše se obešlo bez zranění.

Výsledky 1. tréninku: 1. Aldeguer (SPA - Boscoscuro) 2:08,359, 2. Garcia (SPA - Boscoscuro) +0,282 s, 3. Foggia (ITA - Kalex) +0,370 s, 4. Ramirez (SPA - Kalex) +0,424 s, 5. Dixon (GBR - Kalex) +0,506 s.

Sobota - 2. trénink
Během sobotního 2. tréninku rozhodujícím o rozdělení do kvalifikací potvrdil svoji formu Španěl Fermin Aldeguer, který se v závěru dostal do čela novým rekordem okruhu za 2:07,543. Svůj vlastní rekord z pátku překonal o 0,8 s. Jediný kdo s Aldeguerem dokázal držet krok byl druhý Ai Ogura, který s časem pomalejším o pouhých 0,026 s ještě 5 minut před koncem vedl. Pro 3. příčku si dojel s odstupem 0,208 s Jake Dixon, který se po tvrdém pádu v tréninku v Kataru a odhlášení z Portugalska chystá na svůj letošní první závod. Výborně zajeli jezdci domácího amerického týmu, Ramirez byl čtvrtý a Roberts i přes pád v 8. zatáčce pátý. Následovali Lopez, Gonzalez a Alcoba. Všichni jezdci zapsali v sobotu dopoledne svá maxima a pořadí 2. tréninku tak kopírovalo kombinovanou klasifikaci pro rozřazení do obou částí kvalifikace.

Výsledky 2. tréninku: 1. Aldeguer (SPA - Boscoscuro) 2:07,543, 2. Ogura (JPN - Boscoscuro) +0,026 s, 3. Dixon (GBR - Kalex) +0,208 s, 4. Ramirez (SPA - Kalex) +0,223 s, 5. Roberts (USA - Kalex) +0,346 s.

Přímý postup do 2. kvalifikace: Aldeguer, Ogura, Dixon, Ramirez, Roberts, Lopez, Gonzalez, Alcoba, Canet, Garcia, Baltus, Foggia, Arbolino, Bendsneyder.

 

Španěl Aron Canet zaútočil úspěšně v závěru kvalifikace v posledním ostrém kole a mohl se radovat podruhé v sezoně ze zisku pole position. / Foto: fantic.com


Sobota - 1. a 2. kvalifikace
Po úvodní porci měřených kol se na čele 1. kvalifikace pomalejší části jezdeckého pole usadil Vietti před Moreirou, Arenasem a Agiusem. Dalším kolem se Vietti ještě zlepšil a upevnil si vedení, na 4. postupové místo se posunul Masia a v polovině vymezené čtvrthodiny tak bylo pořadí vpředu Vietti, Moreira, Arenas, Masia. Pouze van den Goorbergh, Chantra a Binder zvolili zastávku v boxech a ostatní jezdci zůstávali na dráze. Tři minuty před koncem se Vietti dostal jako první pod 2:08, Masia poskočil na 2. pozici, a postup drželi ještě Arenas s Moreirou. Stejné pořadí bylo i v posledních okamžicích před vyvěšením šachovnicové vlajky. Chantra ještě těsně stihnul projet do posledního kola, ale hned v 1. zatáčce probrzdil a o poslední útok na postup se připravil. Vzápětí spadl ve 2. sektoru Binder a pořadí vpředu se již nezměnilo. Ital Celestino Vietti zvítězil výkonem 2:07,797 a spolu s ním postoupili se ztrátou 0,477 s Jaume Masia, o 0,482 s pomalejší Albert Arenas, a se ztrátou 0,673 s Diogo Moreira.

Hlavní 2. kvalifikaci zahájil na čele po úvodních měřených kolech Lopez a za ním následovali Baltus, Bendsneyder a Ramirez. Lopezovi ovšem bylo kolo následně zrušeno a na špici tak byl Baltus. Vietti měl pád a s vyhlídkami na dobrý výsledek se mohl loučit. Osm minut před koncem převzal vedení Canet a za sebou měl Baltuse, Ramireze a Foggiu. Další pád zaznamenal Arbolino a mířil rychle do boxů. Po polovině kvalifikace se na 3. místo dostal Aldeguer a za něj na 4. příčku postoupil Arenas. Někteří jezdci absolvovali zastávku v boxech a mezitím se 5 minut před koncem posunul na 3. místo Dixon a Arenas přeskočil Aldeguera. Krátce na to se jako první dostal pod 2:08 Garcia, ale vzápětí po svém průjezdu vyskočil do čela Aldeguer. Dobré kolo zajel i domácí Roberts a patřilo mu 4. místo. Dvě minuty před koncem tak vedl Aldeguer před Garciou, Canetem a Robertsem. Po dalším kole šel na 3. místo Ramirez a hned na to jej na 3. příčcevystřídal týmový kolega Roberts. V posledním ostrém kole zabral Canet a jeho útok na vítězství nakonec vyšel, a postup ze 13. na 4. místo se na poslední chvíli podařil Arenasovi. Španěl Aron Canet (Fantic Racing) zvítězil časem 2:07,631 a podruhé v sezoně získal pole position. Jeho krajan Fermin Aldeguer (Beta Tools SpeedUp, +0,109 s) zopakoval 2. místo z minulé kvalifikace na GP Portugalska, a čistě španělskou 1. řadu doplnil v letošním i kariérním maximu ve střední třídě třetí Sergio Garcia (MT Helmets - MSI, +0,188 s). Postavení ve 2. řadě si vyjeli Albert Arenas (QJMOTOR Gresini Moto2, +0,234 s), Joe Roberts (OnlyFans American Racing Team, +0,237 s) a Marcos Ramirez (OnlyFans American Racing Team, +0,280 s). Třetí řadu na startu obsadí Dennis Foggia, Alonso Lopez a Manuel Gonzalez.

Jediný český účastník MS Filip Salač se vrátil po operaci předloktí a vynechaném závodě v Portugalsku. V úvodním volném tréninku si Salač připsal 20. místo, a v tréninkách do kombinace pak obsadil v pátek 12. příčku a v sobotu dopoledne 22. příčku. Musel tak absolvovat 1. kvalifikaci pro pomalejší část jezdeckého pole a postoupit výš se mu bohužel nepodařilo. Salač skončil v 1. kvalifikaci na 6. místě s výkonem 2:08,599, za postupem zůstal o 0,129 s a na roštu mu bude patřit 20. pozice v 7. řadě.