3. GP - Amerika: tréninky, kvalifikace

 

Skvělou formu předvedl v pátek a v sobotu v americkém Texasu Kolumbijec David Alonso ze stáje CFMOTO Valresa Aspar Team. Alonso zvítězil ve všech tréninkách i kvalifikaci Velké ceny Ameriky, překonal rekord okruhu a právem si vybojoval poprvé v kariéře start z pole position. Druhou pozici na startu si vyjel Jose Antonio Rueda a třetí skončil Daniel Holgado.

Pátek - volný trénink a 1. trénink
První místo si v úvodním volném tréninku zajistil v dramatickém závěru Kolumbijec David Alonso. Alonso zajel své poslední ostré kolo za 2:16,537 a odsunul do té doby vedoucího Holgada, který se jako první dostal před závěrečnými minutami pod hranici 2:17. Daniel Holgado se ve svém posledním kole ještě také dokázal zlepšit, ale na vrácení se do čela to s odstupem 0,182 s již nestačilo. Pro 3. místo si dojel rovněž díky poslednímu kolu se ztrátou 0,223 s Jose Antonio Rueda, jenž se předtím pohyboval až kolem 10. pozice. Další pozice si rozdělili Munoz, Veijer, Bertelle a Fernandez. Problémy se strojem měl Ortola a z dráhy byl 15 minut před koncem úvodní rozjížďky vykázán černou vlajkou. Ke svému debutu nastoupil nováček v týmu KTM Ajo Xabi Zurutuza, který se prvních dvou letošních Grand Prix nemohl zúčastnit kvůli věkovému limitu.

Výsledky volného tréninku: 1. Alonso (COL - CFMoto) 2:16,537, 2. Holgado (SPA - GasGas) +0,182 s, 3. Rueda (SPA - KTM) +0,223 s, 4. Munoz (SPA - KTM) +0,242 s, 5. Veijer (NED - Husqvarna) +0,634 s.

Také v odpoledním 1. tréninku, počítaném do boje o pozice v kvalifikaci, se vedlo dobře Alonsovi. Kolumbijec se dostal před polovinou vymezené pětatřicetiminutovky do čela s prvním časem pod 2:16. Smůlu měl opět na začátku loňský vítěz závodu Ortola, kterého srazil v jedné ze zatáček týmový kolega Yamanaka a Ortola musel do mobilní kliniky na vyšetření. Španěl se však rychle vrátil a ještě před polovinou tréninku převzal 1. místo. V závěru šel na 1. pozici Rueda, hned poté se ještě zlepšil, ale na výhru to nestačilo. Ve svém předposledním rychlém kole zastavil stopky na hodnotě 2:15,173 David Alonso a připsal si druhé vítězství. Rueda zaostal na 2. pozici o 0,157 s a na 3. místo se na konci vyhoupl se ztrátou 0,317 s nováček Angel Piqueras. Za prvním triem následovali Holgado, Ortola, Kelso a Roulstone. Nepříjemný pád měl Buasri, který zůstal ležet v únikové zóně a odnést jej museli lékaři na nosítkách. Buasri putoval na vyšetření do nemocnice mimo okruh.

Výsledky 1. tréninku: 1. Alonso (COL - CFMoto) 2:15,173, 2. Rueda (SPA - KTM) +0,157 s, 3. Piqueras (SPA - Honda) +0,317 s, Holgado (SPA - GasGas) +0,394 s, 5. Ortola (SPA - KTM) +0,433 s.

 

První řadu pro GP Ameriky v Texasu vybojovali (zleva) druhý Jose Antonio Rueda, vítěz premiérové pole position kariéry David Alonso a třetí Daniel Holgado. / Foto: motogp.com


Sobota - 2. trénink
Také závěrečnému 2. tréninku dominoval od začátku Alonso a nikoho nenechával na pochybách, v jaké je v Texasu formě. Alonso šel do čela po pěti minutách, dalším kolem se dostal jako první v celém závodním víkendu pod 2:15 a do poloviny rozjížďky se dokázal ještě jednou zlepšit. Po polovině tréninku vedl Alonso před Bertellem a Fernandezem. Alonso dál vedl až do závěrečné pětiminutovky, ale za ním se pořadí hodně přelévalo. Necelé 4 minuty před koncem na chvíli nakouknul na 1. pozici Ortola, ale Kolumbijec Alonso hned odpověděl, časem 2:14,153 se vrátil do čela a zvítězil. Tímto skvělým časem navíc stanovil nový rekord okruhu pro třídu Moto3, který v držení Caneta odolával od roku 2017. Za Alonsem se v závěru vyšplhal na 2. místo se ztrátou 0,384 s Joel Kelso a s naprosto stejným mankem bral 3. pozici Ivan Ortola. Posledním ostrým kolem se na 4. pozici vylepšil Holgado a za ním následovali Munoz, Piqueras, Rueda a Suzuki. Všichni jezdci vylepšili své dosavadní časy, Buasri po páteční havárii v sobotu dopoledne nenastoupil.

Výsledky 2. tréninku: 1. Alonso (COL - CFMoto) 2:14,153, 2. Kelso (AUS - KTM) +0,384 s, 3. Ortola (SPA - KTM) +0,384 s, 4. Holgado (SPA - GsGas) +0,430 s, 5. Munoz (SPA - KTM) +0,441 s.

Přímý postup do 2. kvalifikace: Alonso, Kelso, Ortola, Holgado, Munoz, Piqueras, Rueda, Suzuki, Bertelle, Furusato, Farioli, Ogden, Veijer, Nepa.

Sobota - 1. a 2. kvalifikace
První ostrá kola 1. kvalifikace dokončovali jezdci vzhledem k velké délce okruhu po úvodní pětiminutovce a vedení se ujal Roulstone před Fernandezem a Estebanem. Ve 20. zatáčce havaroval Almansa vracející se v Texasu po zranění ruky. Vedení vzápětí převzal Fernandez a 5 minut před koncem bylo pořadí na postupových příčkách Fernandez, Roulstone, Esteban a Lunetta. Čas do konce 1. kvalifikace rychle utíkal a většina jezdců zvolila rozjížďku bez zastávky v boxech. Pořadí vpředu zůstávalo stále stejné a nic na tom nezměnila ani závěrečná ostrá kola. Postup tak mohli slavit první Španěl Adrian Fernandez s časem 2:15,271, druhý Jacob Roulstone s odstupem 0,157 s, třetí Joel Esteban s odstupem 1,170 s, a čtvrtý Luca Lunetta pomalejší o 1,395 s.

Hlavní 2. kvalifikaci rozjel z ostra Alonso, který se ihned dostal pod hranici 2:15 a vedl před Ruedou, Fernandezem a Kelsem. Vzápětí odsunul Kelsa ze 4. příčky Veijer. V polovině kvalifikace se na chvíli do čela dostal Roulstone, ale krátce na to si při svém průjezdu cílem vzal 1. místo Alonso zpátky. Alonso byl na čele před Roulstonem, Ruedou a Bertellem. Bertelle musí pro závod počítat s trestným dlouhým kolem, protože byl penalizován za nebezpečnou jízdu v tréninku. Pět minut před koncem zajížděla většina jezdců do boxů a na trati zůstalo pouze 6 jezdců, mezi nimi Rueda, Kelso, Veijer nebo Nepa. Kdo byl v depu, mohl po opětovném výjezdu stihnout už pouze jedno ostré kolo. Rueda měl výborně rozjeté své předposlední kolo a posunul se minutu a půl před koncem v novém rekordu do čela. Jenže kolo mu bylo ihned zrušeno za vyjetí mimo dráhu v posledním sektoru trati. Vedení tak vzápětí převzal Veijer a to už jezdci dojížděli svá závěrečná kola po vyvěšení šachovnicové vlajky. Rueda znovu útočil na výhru a na 1. místo se při svém průjezdu cílem skutečně dostal, ale těsně za ním prolétl v ještě lepším čase 2:14,292 cílem Alonso. Závěrečné kolo se povedlo také Holgadovi, který vystrčil z 1. řady na poslední chvíli Veijera. Kolumbijec David Alonso (CFMOTO Valresa Aspar Team) měl čistý zápis, když ovládl všechny tréninky i kvalifikaci a po zásluze si poprvé v kariéře vyjel pole position. Jen těsně druhý skončil s odstupem 0,017 s Španěl Jose Antonio Rueda (Red Bull KTM Ajo) a letos i potřetí vybojoval 1. řadu. Podruhé se v této sezoně do přední řady postaví v pořadí třetí Španěl Daniel Holgado (Red Bull GASGAS Tech3, +0,195 s). Do 2. řady se kvalifikovali Collin Veijer (Liqui Moly Husqvarna Intact GP, +0,282 s), Joel Kelso (BOE Motorsports, +0,508 s) a Jacob Roulstone (Red Bull GASGAS Tech3, +0,577 s). Třetí řadu na startu obsadí Matteo Bertelle, David Munoz a Stefano Nepa.