3. GP - Amerika: Premiérové vítězství pro Sergia Garciu, domácí hrdina Joe Roberts druhý

 

Španěl Sergio Garcia z týmu MT Helmets - MSI předvedl ve Velké ceně Ameriky v Texasu skvělý výkon a poprvé v kariéře ve třídě Moto2 se mohl v cíli radovat z vítězství. Radost domácím fanouškům udělal druhým místem Joe Roberts, který svedl úspěšnou bitvu v závěru se třetím Ferminem Aldeguerem. Garcia se navíc posunul do čela celkové klasifikace, Roberts je těsně druhý.

Do závodu na 16 kol vyráželi z 1. řady Canet, Aldeguer a Garcia, a ze 2. řady Arenas, Roberts a Ramirez. Dobře odjeli od startovní čáry Aldeguer s Garciou, vnitřkem se však nakonec jako první tlačil do 1. zatáčky Ramirez, jenže byl příliš dlouhý a vyjel až mimo dráhu. Do čela šel Garcia a za ním se řadili Roberts, Foggia, Dixon, Gonzalez, Lopez a Aldeguer. Aldeguer lehce chyboval ve 12. zatáčce, kde se před něj dostal Arenas, a vzápětí se Lopez posunul před Gonzaleze na 5. místo. V tomto pořadí projela špice cílem 1. kola a vedoucí trojice měla minimální náskok. Za 1. zatáčkou 2. kola se o sebe opřeli týmoví kolegové Gonzalez s Arenasem, předjel je Aldeguer, ale udělala se před ním mezera. Start z pole position se příliš nevydařil Canetovi, který byl desátý a dostával se do ostrých soubojů. Gonzalez jedoucí na 7. pozici dostal trest za ulitý start v podobě dvojité Long lap penalizace. Lopez postoupil o další příčku na 4. místo před Dixona a na vedoucí trio Garcia, Roberts, Foggia ztrácel ve 3. kole půl sekundy. V 15. zatáčce spadl Binder a pokračoval s velkou ztrátou poslední. Do 4. kola najížděli z čela dvě trojice Garcia, Roberts, Foggia a Lopez, Dixon, Aldeguer.

 

Joe Roberts vybojoval ve speciálních národních barvách na svém motocyklu v domácí Grand Prix skvělé 2. místo. / Foto: roadracingworld.com


Aldeguer se rychle dostal před Dixona na 5. pozici a za chvíli už ohrožoval svého kolegu Lopeze. V 1. zatáčce 5. kola podklouzl Dixon, ale ještě rychle nasedl a jel dál. Garcia si ve vedení vypracoval mírný náskok a nechal za sebou dvě dvojičky Robertse s Foggiou a Lopeze s Aldeguerem. Lépe na tom byl už také Canet, který byl aktuálně na 6. místě těsně před Ogurou. Garcia zvýšil náskok na čele na jednu sekundu a Lopez zajel 6. kolo jako nejrychlejší v celém závodě v novém rekordu 2:08,210. Lopez s Aldeguerem spolu svedli několik ostrých soubojů o 4. příčku a šéfům týmu SpeedUp u toho muselo být v boxech velmi horko. Naopak k radosti domácího týmu OnlyFans American Racing a amerických fanoušků se Roberts odpoutal na 2. místě od Fogii a snažil se eliminovat odstup Garcii. Lopez s Aldeguerem si dál vyměňovali jedno předjetí za druhým, ale tím se zpomalovali a třetí Foggia jim ujel o 0,912 s. V polovině závodu, 8 kol před koncem, se Aldeguer definitivně dostal před Lopeze a hned se snažil nabranou ztrátu mazat.

Pořadí se v dalším průběhu vpředu ustálilo. Garcia si udržoval náskok lehce přes sekundu před trojicí Roberts, Foggia, Aldeguer, která byla mírně roztažena. Její tempo přestával stíhat pátý Lopez. Šestý Canet se sedmým Ogurou již měli za 5. pozicí velkou ztrátu. Necelých 7 kol před koncem si Aldeguer poprvé vyšlápl na Foggiu, ale ten měl z 15. zatáčky lepší výjezd a 3. příčku zatím uhájil. Další útok Aldeguera přišel v následujícím kole v 11. zatáčce před nejdelší rovinkou okruhu a ten už byl úspěšný. Druhý Roberts měl před nimi v tu chvíli k dobru 0,489 s. Garcia vedl 5 kol před cílem před Robertsem o 2,832 s. Aldeguer se k Robertsovi snažil dotáhnout a čtvrtý Foggia naopak kontakt ztrácel. Roberts ovšem dokázal náskok před Aldeguerem držet a navíc Garciův odstup rychle stáhl necelá 4 kola před koncem na 1,367 s. Jenže pak přišla probrzděná 12. zatáčka, výjezd mimo dráhu a pokles Robertse na 3. pozici. Při nájezdu do závěrečných tří okruhů měl vedoucí Garcia před nově druhým Aldeguerem náskok 1,744 s a třetí Roberts zaostával za 2. místem o 0,828 s. Američan se však po chybě ke Španělovi znovu rychle přitáhl a v 19. zatáčce šel 2 kola před cílem znovu na 2. pozici. Roberts se následně Aldeguerovi mírně vzdálil, a po drobné chybě Garcii v 11. zatáčce za ním Roberts zaostával jen o 1,335 s a při nájezdu do posledního kola o 1,207 s. Garcia už si ale v posledním kole 1. pozici pohlídal, Roberts dojel druhý a Aldeguer zvolnil a spokojil se se 3. místem.

 

Španěl Sergio Garcia z týmu MT Helmets - MSI si dojel pro premiérové vítězství ve třídě Moto2 a dostal se do čela celkové klasifikace. / Foto: motogp.com


Španěl Sergio Garcia (MT Helmets - MSI) překvapil v Austinu všechny soupeře, od výjezdu z 1. zatáčky už před sebe přesnou jízdou nikoho nepustil a v cíli mohl slavit premiérové vítězství ve třídě Moto2. Svému týmu MT Helmets - MSI, který vstoupil do střední třídy nově až letos, přinesl výhru hned ve třetím závodě sezony a navrch se dostal do čela celkové klasifikace. Skvělý výkon Američana Joe Robertse (OnlyFans American Racing team, +0,492 s) držel po celý závod domácí fanoušky na nohou a 2. místo dosažené ve speciálních národních barvách na kapotáži stroje bylo velkou odměnou. Druhá příčka navíc patří Robertsovi i v průběžném pořadí. Španěl Fermin Aldeguer (Beta Tools SpeedUp, +3,293 s) po slabším startu rovněž dělal závod a za 3. místo bral zaslouženě letošní první podium. Jeho týmový kolega Alonso Lopez (Beta Tools SpeedUp, +6,967 s) si v poklidu dojel pro 4. místo, slušnou stíhací jízdu po chybě v 1. zatáčce po startu předvedl pátý Marcos Ramirez (OnlyFans American Racing Team, +7,102 s), a šestý nakonec dojel pro první body Dennis Foggia (Italtrans Racing Team, +7,150 s), který dlouho sahal po stupních vítězů. Sedmou pozici vybojoval Ai Ogura a všechny 4 stroje značky Boscoscuro tak skončily v první sedmičce. Osmý dokončil závod Jeremy Alcoba, devátý i přes drobnou časovou penalizaci za zkrácení tratě Aron Canet, a desítku uzavřel Celestino Vietti.

Čech Filip Salač se vrátil na dráhu po absenci v Portugalsku způsobené operací předloktí a do závodu startoval až ze 20. pozice. Po startu se dostal do skupiny, která bojovala o body a v cíli z toho nakonec bylo 15. místo. V novém týmu Marc VDS je to první získaný bod v sezoně.