3. GP - Amerika: David Alonso deklasoval soupeře stylem start-cíl a připsal si druhou výhru

 

Kolumbijec David Alonso z týmu CFMOTO Valresa Aspar Team ovládl jednoznačným způsobem Velkou cenu Ameriky, když od startu až do cíle před sebe nikoho nepustil, s velkým náskokem vyhrál a zaznamenal druhý triumf v letošní sezoně. V závodě plném pádů a kolizí si pro druhou pozici dojel Daniel Holgado a třetí skončil poprvé na stupních vítězů v mistrovství světa Angel Piqueras.

Na pole position se po skvělém pátku a sobotě postavil Alonso, spolu s ním byli v 1. řadě Holgado s Veiherem, a ze 2. řady začínali závod na 14 kol Kelso, Roulstone a Bertelle. Na pozici č. 2 měl původně stát Rueda, ale postihl ho akutní zánět slepého střeva a musel do nemocnice. Po startu udržel 1. místo Alonso před Holgadem a Bertellem. V 1. zatáčce došlo k pádu Farioliho, který zavadil o zadní kolo Veijera a střet neustál. Na 3. místo se rychle dostal Kelso před Bertelleho, Veijera kolize příliš nezpomalila a jel na 5. příčce. Bertelle potřeboval dobrý začátek, protože v sobotu dostal penalizaci v podobě průjezdu prodlouženým trestným úsekem a musel počítat s propadem. V 8. zatáčce pro změnu najel Kelso do zadního kola Holgada, oba situaci ustáli, ale Kelso se dostal mimo dráhu a několik pozic ztratil. Alonso díky tomu získal na čele mírný náskok, Bertelle byl druhý a následovali Veijer, Holgado, Piqueras, Nepa a Ortola. Vzápětí v 15. zatáčce spadl Ortola, Nepa se mu nedokázal vyhnout a přepadl přes něj. V nastalém zmatku navíc Ortola nasedl na Nepův stroj a Ital jej musel nahánět, aby mu jeho motocykl vrátil. Oba nakonec pokračovali dál.

 

Dramatický dojezd v souboji o 2. místo pro sebe rozhodl Daniel Holgado (96) o pouhých 0,013 s před Angelem Piquerasem (36). / Foto: motogp.com


Čelo závodu se již ve 2. kole roztáhlo, Holgado se rychle probil zpět na 2. pozici a za Bertellem a Veijerem se na 5. místo posunul Piqueras. Alonso měl zhruba sekundový náskok a za ním se pořadí přelévalo. Pětičlennou skupinu bojující o 2. místo tvořili Bertelle, Veijer, Holgado, Piqueras a Furusato. Za nimi jel sedmý Fernandez a pak trojice Yamanaka, Kelso, Lunneta. Mnoho jezdců inkasovalo Long lap penalizaci, kromě Bertelleho tak průjezd trestným úsekem čekal např. Farioliho, Roulstona, Rossiho nebo Fernandeze. Bertelle se po vykonání trestu klesl z 2. na 12. místo. V 11. zatáčce spadl podruhé Ortola. Alonso zvyšoval svůj náskok ve vedení ke třem sekundám a skupinu pronásledovatelů vedl Holgado před Furusatem, Piquerasem, Veijerem, Kelsem a Yamanakou. Tato skupina měla přes 2 sekundy k dobru před Munozem se Suzukim. V 15. zatáčce havaroval Furusato a závod pro něj skončil. Osm kol před koncem vedl Alonso neohroženě před pěticí Veijer, Yamanaka, Holgado, Piqueras a Kelso o 4,501 s.

Tempo skupiny pronásledovatelů za Alonsem udávali Veijer s Yamanakou a Kolumbijcův náskok stáhli necelých 7 kol před koncem na 3,680 s. Pět kol před cílem už odstup činil jen 2,902 s. Sedmý Suzuki ztrácel v tu chvíli na skupinu bojující o 2. pozici už téměř 7 sekund. V 1. zatáčce spadl šestý Kelso, rychle znovu nasedl, ale klesl za Suzukiho s Munozem. Vedoucího Alonsa už tak naháněla pouze čtyřčlenná skupina Veijer, Holgado, Yamanaka, Piqueras, a její odstup byl 4 kola před koncem 2,586 s. Krátce na to dostal Veijer highsider v 6. zatáčce a Yamanaka, Holgado i Piqueras se mu jen těsně dokázali vyhnout. Odstup prvního Alonsa rázem vzrostl opět na 4,266 s a zbylá trojice pronásledovatelů se roztáhla do rozestupů. Piqueras držel při nájezdu do závěrečných tří okruhů 2. místo téměř o sekundu před Yamanakou. Na toho již však útočil Holgado a párkrát si své pozice prohodili. Veijer po svém pádu pouze dojel do depa a závod vzdal. Alonso jel bezpečně na špici s více než pětisekundovým náskokem, ale o dalších pozicích rozhodnuto 2 kola před koncem nebylo. Piqueras byl znovu dojet, trojice byla pevně semknutá, Holgado šel na 2. místo a Yamanaka na třetí. V nájezdu do posledního kola se Piqueras protáhl na 3. příčku a hned začal dorážet i na Holgada. Útok mu vyšel za nejdelší rovinou ve 12. zatáčce, ale Holgado si počkal do závěrečného sektoru, v předposlední zatáčce Piquerasovi předjetí vrátil a v souboji bok po boku až do pásky byl nakonec lepší.

 

Kolumbijec David Alonso dominoval závodu od startu až do cíle a s velkým náskokem si dojel pro druhý triumf v sezoně. / Foto: motogp.com


Kolumbijec David Alonso (CFMOTO Valresa Aspar Team) získal stylem start-cíl druhé vítězství v sezoně a v závodě plném pádů se tak vpředu s náskokem vyvaroval možných komplikací. Druhý Španěl Daniel Holgado (Red Bull GASGAS Tech3, +5,163 s) porazil v souboji o 2. místo Piquerase o pouhých 0,013 s a zajistil si díky tomu vedení v šampionátu o 2 body před Alonsem. Holgado jako jediný jezdec letos zatím nechyběl na podiu. Třetí Španěl Angel Piqueras (Leopard Racing, +5,176 s) se postavil na stupně vítězů poprvé v kariéře. Ryusei Yamanaka (MT Helmets - MSI, +5,676 s) v závěru na dvojici před sebou nestačil a dojel si pro 4. místo, ale zaznamenal své kariérní maximum v mistrovství světa. Až na 5. místo poskočil i díky řadě pádů David Munoz (BOE Motorsport, +13,285 s) a těsně za ním projeli cílem šestý Tatsuki Suzuki (Liqui Moly Husqvarna Intact GP, +13,730 s) a sedmý Joel Kelso. Munoz se Suzukim si připsali letošní nejlepší výsledek. Do první desítky se vešli ještě Jacob Roulstone, Joel Esteban a Matteo Bertelle. Svůj debut v šampionátu si po dosažení nutného věkového limitu odkroutil Xabi Zurutuza a dojel si pro 3 body za 13. příčku.