2. GP - Portugalsko / Sprint: Po chybě Bagnaii vybojoval premiérovou výhru ve sprintu Maverick Vinales

 

Ve druhém sprintu sezony v rámci Velké ceny Portugalska to dlouho vypadalo, že vítězství bude patřit Bagnaiovi, ale lídr šampionátu čtyři kola před koncem chyboval a otevřel cestu k triumfu soupeřům. Nabídnutou šanci neodmítl Španěl Maverick Vinales z týmu Aprilia Racing, který převzal vedení a až do konce už před sebe nikoho nepustil. Ve sprintech si Vinales připsal premiérové vítězství v kariéře. V souboji o druhé místo byl úspěšnější Marc Marquez před Jorge Martinem.

Na startu sobotního sprintu stáli v první řadě Bastianini, Vinales a Martin. V rámci krátkých závodů vyrážel Bastianini z pole position vůbec poprvé v kariéře. Po startu šel v 1. zatáčce do čela Vinales, výborný start měl ze 2. řady Miller, který se zařadil na 2. místo, ale hned zaútočil vnitřkem 2. zatáčky a posunul se do čela. Skvělý start měl také Bagnaia bojující s Vinalesem, Bastianinim a Martinem o 2. pozici. Miller si ihned vyjel drobný náskok a za ním se srovnali soupeři v pořadí Bagnaia, Vinales, Bastianini, M. Marquez, Martin, Binder a Rins. V závěrečném sektoru trati se za moment probil M. Marquez před Bastianiniho a čelo projelo cílem 1. kola ve složení Miller, Bagnaia, Vinales, M. Marquez, Bastianini a Martin. Bagnaia se rychle zavěsil za Millerovo zadní kolo, přitáhli se i další jezdci a vedoucí šestice si udělala odstup 0,456 s před sedmým Binderem. Za 12. zatáčkou zaútočil M. Marquez na Vinalese, ten ještě chvíli odolával, ale M. Marquez se přece jen na 3. příčku dostal. V boji o 5. místo byl před nájezdem do 3. kola úspěšný také Martin před Bastianinim.

Na cílové rovině převzal čelo Bagnaia a za sebou měl nalepenou trojici Miller, M. Marquez, Vinales. Ve 3. zatáčce Lagos spadl devátý Rins a ze sprintu byl vyřazen. Dopředu dál postupoval M. Marquez, který se v 10. zatáčce protáhl pod Millerem a již mu patřila 2. pozice. Netrvalo dlouho a Miller se v 1. zatáčce 4. kola musel sklonit i před útokem Vinalese. Další pád postihl patnáctého Zarca. Bagnaia si na špici udělal půlsekundový náskok a svým pronásledovatelům se odděloval i druhý M. Marquez. Krátce na to havarovali těsně po sobě dvanáctý Di Giannantonio a sedmý Binder, což oba odnesli vyřazením stejně jako po předchozím pádu Zarco, který už pouze dopravil svoji Hondu do boxů. Vpředu se zatím ke druhému M. Marquezovi dotahoval zpátky Vinales, o 4. místo jela trojice Martin, Miller, Bastianini, a s drobnou ztrátou následovali Acosta s Espargarem. Po chybě M. Marqueze v 5. zatáčce se Vinales dostal lehce na 2. místo a Bagnaiův odstup na čele vzrostl na 1,074 s. Ve 13. zatáčce pak ostře na brzdy podjel M. Marqueze i Martin.

 

Marc Marquez se po přestupu z Hondy začíná na Ducati u týmu Gresini rychle zabydlovat, v sobotu získal v Portimau stříbrnou příčku. / Foto: viva.co.id


V polovině sprintu, při nájezdu do posledních šesti okruhů, vedl Bagnaia o 0,964 s před Vinalesem a třetí Martin ztrácel dalších 0,435 s. Pátý Miller se oddělil od Bastianiniho a snažil se zavěsit za M. Marqueze. Bagnaia dál držel 1. místo, ale Vinales s ostatními pronásledovateli ukusovali desetinu po desetině z jeho náskoku. Pět kol před cílem měl Bagnaia k dobru 0,669 s, ovšem ke konci kola opět náskok navýšil na 0,910 s. Jenže 4. kola před koncem udělal Bagnaia obrovskou chybu v 1. zatáčce, kde nedobrzdil, když se mu zavlnila jeho Ducati pod rukama, a Ital klesl na 4. místo těsně před Millera. Na čele tak byl rázem Vinales před Martinem a M. Marquezem, Bagnaia na ně ztrácel přes sekundu.

Martin se rychle dotáhl do kontaktu za Vinalese a třetí M. Marquez zaostával o 0,601 s. Marquez sle ještě také cítil šanci na posun a do předposledního kola najížděl jen o 0,506 s později než Vinales s Martinem. Bagnaia kontroloval 4. příčku, když se mírně odtrhnul od pátého Millera. V závěru předposledního kola stáhnul M. Marquez ztrátu na 2. místo pod čtvrt sekundy, vzápětí byl navíc Martin trochu širší ve 13. zatáčce a M.Marquez už mu dýchal na záda. Vinales díky tomu získal menší náskok a při nájezdu do posledního kola vedl o 0,642 s. Ostrý souboj o 2. místo přišel v 5. zatáčce VIP Tower, kde se M. Marquez natlačil na brzdy vnitřkem před Martina. Vinales navýšil vedení na 1,090 s a o výhru už jej mohla půl okruhu před cílem připravit jen vlastní chyba. Vinales ztrácel na druhého M. Marqueze pár metrů a to mu nedovolovalo zkusit ještě vybojovat 2. pozici zpátky. Vinales si 1. místo pohlídal až do cíle a stejně tak M. Marquez uhájil 2. příčku v posledních stovkách metrů před třetím Martinem.

 

Španěl Maverick Vinales potvrdil v Portugalsku skvělou formu a získal premiérovou výhru kariéry ve sprintu. / Foto: michelin.com


Španěl Maverick Vinales (Aprilia Racing) v Portimau od pátku ukazoval, že je zde velmi silný a svoji formu nakonec přetavil v premiérové vítězství ve sprintových závodech v kariéře. Jeho nejlepšími umístěními ve zkrácených sobotních závodech byla dosud dvě 3. místa z loňské sezony, kdy byly sprinty poprvé do seriálu mistrovství světa zařazeny. Obdobně na tom byl i v cíli o 1,039 s druhý Španěl Marc Marquez (Gresini Racing MotoGP). Marquez v minulé sezoně zaznamenal třikrát 3. místo a dosáhl tak na své prozatímní maximum. Pro 3. místo si v Portugalsku dojel Jorge Martin (Prima Pramac Racing, +1,122 s) a doplnil čistě španělské trio pro medailový ceremoniál konaný v paddocku přímo mezi týmovými kamiony. Francesco Bagnaia (Ducati Lenovo Team, +4,155 s) skončil po chybě v závěru na 4. místě a těsně uhájil o 2 body vedení v šampionátu před Martinem. Solidní 5. místo vybojoval Jack Miller (Red Bull KTM Factory Racing, +4,329 s), který tak zastoupil svého týmového kolegu a favorita sprintů Bindera, jenž havaroval. Start z pole position proměnil v 6. pozici v cíli Enea Bastianini, skvělou jízdu opět předvedl sedmý nováček třídy Pedro Acosta, osmý byl Aleix Espargaro, a pro poslední bod za 9. místo si přijel Fabio Quartararo.