2. GP - Portugalsko: Premiérový triumf kariéry v Moto2 pro Arona Caneta

 

Španěl Aron Canet z týmu Fantic Racing ovládl s náskokem Grand Prix Portugalska v Portimau a konečně se dočkal ve střední třídě premiérového vítězství. O více než dvě sekundy porazil Canet v cíli druhého Joea Robertse a pro třetí pozici si dojel z premiérové pole position Manuel Gonzalez.

Na startu závodu stáli v 1. řadě pouze Španělé, trio Gonzalez, Aldeguer a Canet, a 2. řada patřila Lopezovi, Robertsovi a Arenasovi. Do čela šel v 1. zatáčce po startu Aldeguer, za něj se natlačil na 2. místo týmový kolega Lopez a následovali Ogura, Gonzalez, Canet, Arenas, Roberts a Arbolino. Canet za chvíli lehce chyboval mezi 12. a 13. zatáčkou, klesl za Arenase s Robertsem, a čelo závodu projelo cílem 1. kola v pořadí Aldeguer, Lopez, Ogura, Gonzalez a Arenas. Ve 2. kole vystřídal Lopez ve vedení Aldeguera a první pětice se od ostatních mírně oddělila. Odstup ale rychle stáhli Canet s Robertsem a daleko nebyli ani Ramirez s Arbolinem. Poté přišla nepříjemná zpráva pro druhého Aldeguera, který ulil start a byl penalizován dvojitým průjezdem trestného úseku. Aldeguer odmazal poprvé Long lap penalizaci na konci 4. kola a v čele tak bylo nově pořadí Lopez, Ogura a na 3. pozici se dostal Canet. V polovině 5. kola se Canet posunul již na 2. příčku a na vedoucího Lopeze ztrácel 0,781 s. Lopez si držel drobný odstup i v dalších okruzích, v kontaktu za druhým Canetem se snažili udržet Gonzalez s Ogurou, a o 5. místo bojovali Roberts, Arenas a Arbolino.

 

Skvělý výkon předvedli v Portugalsku druhý Američan Joe Roberts (16) a třetí Španěl Manuel Gonzalez (18). / Foto: motogp.com


Aldeguer po druhé Long lap penalizaci klesl na 13. pozici. Dobré tempo chytl Roberts, který se přitáhl zezadu ke trojici Canet, Gonzalez, Ogura. V 9. kole se Roberts probil před Oguru a zezadu se k nim dotáhli Arenas s Arbolinem. Ogura s Arenasem se však vzájemným soubojem zpomalili a Roberts před nimi získal menší odstup. Canet se před polovinou závodu přiblížil k vedoucímu Lopezovi na 0,276 s a před Gonzalezem měl k dobru 0,721 s. Vzápětí udělal obrovskou chybu ve 13. zatáčce Lopez, který spadl po podklouznutí předního kola. Špici tak převzal 10 okruhů před koncem Canet a na 2. místo se hned na to protáhl před Gonzaleze Roberts. Za první trojicí byl na 4. místě opět Ogura a s ním ve skupině Arenas, Arbolino, Alcoba a po trestu dotahující osmý Aldeguer. Vedoucí Canet si před Robertsem držel náskok kolem 0,6 s a 8. kol před cílem měl v cílovém prostoru náskok 0,484 s. Výborně jel dál Aldeguer, který se posunul před Alcobu s Arbolinem na 6. příčku a za moment už byl pátý po rychlém předjetí Arenase. Potom se již Aldeguer začal dotahovat za čtvrtého Oguru, na kterého ztrácel 0,619 s necelých 7 kol před koncem.

Při nájezdu do závěrečných šesti okruhů se Gonzalez protáhl na konci cílové roviny před Robertse zpět na 2. pozici. Canet poté natáhl svůj náskok na 1,030 s a za sebou měl mírně oddělené dvě dvojice Gonzalez, Roberts a Ogura, Aldeguer, mezi nimiž bylo 0,496 s rozdílu. Čtyři kola před cílem se obě dvojice téměř spojily a při dalším průjezdu cílovou rovinou se Roberts vrátil na 2. místo před Gonzaleze. Za moment se ve 3. zatáčce Aldeguer dostal vnitřkem před Oguru na 4. příčku, ale Japonec mu hned předjetí vrátil. Canet byl díky soubojům za sebou v bezpečí a náskok ve vedení navýšil na začátku předposledního kola na 1,685 s. Gonzalez s Ogurou si vzápětí vyměnili tam a zpět pozice v boji o 3. pozici, což nahrálo také Robertsovi, aby se jim vzdálil o 0,538 s. Před nájezdem do závěrečného kola se Ogura opět dostal před Gonzaleze, ale ten zůstal v závěsu a na brzdy do 1. zatáčky si vzal 3. místo zpátky. Do hry se tak znovu dostal pátý Aldeguer, který se na ně přitáhl, a po náběhu na smyk Ogury ve 4. zatáčce se posunul na 4. příčku. Ogura se pak ještě jednou snažil Aldeguerovi předjetí vrátit, ale byl ve 13. zatáčce o něco delší a Španěl 4. příčku udržel. Canet si bez problémů udržel vedení až do cíle, Roberts skončil druhý, a jako třetí protnul cíl Gonzalez.

 

Španěl Aron Canet z týmu Fantic Racing se v úvodu páté sezony ve třídě Moto2 konečně dočkal vytouženého vítězství. / Foto: motogp.com


Španěl Aron Canet (Fantic Racing) se konečně dočkal a měl v cíli obrovskou radost. Na premiérové vítězství ve střední třídě Moto2 čekal Canet od roku 2020 více než 4 sezony a navíc se dostal do čela celkové klasifikace. Skvělý výkon předvedl 2. místem i Američan Joe Roberts (OnlyFans American Racing Team, +2,059 s), který byl takhle vysoko naposledy při GP Itálie v roce 2022, a 2. pozice mu patří nyní i v průběžném pořadí. Spokojenost vládla také na 3. příčce, Španěl Manuel Gonzalez (QJMOTOR Gresini Moto2, +2,610 s) zajel svůj druhý nejlepší výsledek kariéry v mistrovství světa. Další tři pozice si rozdělili jezdci na značce Boscoscuro. Svoji stíhací jízdu po ulitém startu a trestu dovedl až na vynikající 4. místo Fermin Aldeguer (Beta Tools SpeedUp, +3,212 s), pro 5. místo si dojel Ai Ogura (MT Helmets - MSI, +3,728 s) a šestý skončil jeho týmový kolega Sergio Garcia (MT Helmets - MSI, +6,716 s). Sedmý projel cílem Celestino Vietti, 8. místo z úvodního klání v Kataru zopakoval Albert Arenas, 9. pozice patřila Marcosu Ramirezovi, a desítku v cíli uzavíral Somkiat Chantra.