2. GP - Portugalsko: Daniel Holgado získal první výhru a vedení v šampionátu

 

Španěl Daniel Holgado z týmu Red Bull GASGAS Tech3 předvedl ve Velké ceně Portugalska skvělý taktický výkon a výborným závěrem si dojel pro první vítězství v letošní sezoně, když za svými zády dokázal udržet o pouhých čtyřiačtyřicet tisícin sekundy na cílové rovině druhého Jose Antonia Ruedu. Rueda zaznamenal své kariérní maximum a pro třetí příčku si dojel Ivan Ortola.

Na čele startovního roštu stálo v 1. řadě trio Rueda, Kelso, Alonso a ze 2. řady startovali Holgado, Rossi a Veijer. Od startu vypálil nejrychleji s mírným náskokem Rueda, na 2. pozici se probojoval Holgado a za nimi se řadili Alonso, Rossi, Kelso, Ortola a Esteban. Krátce po startu spadli Piqueras s Yamanakou a závod pro ně v 1. kole skončil. Rueda vedl s malým náskokem v průběhu celého úvodního okruhu, ale ve 2. kole už se na něj soupeři dotáhli a vytvářela se vedoucí sedmičlenná skupina, do které se snažili přidat ještě Veijer s Nepou a Munozem. Veijerovi se to za chvíli podařilo a ve 4. kole byli v kontaktu s vedoucím uskupením i Munoz s Nepou. Rueda před sebe dál nikoho nepouštěl, opět si vyjel drobný náskok a při nájezdu do 5. kola vedl před Holgadem, Rossim, Ortolou, Alonsem, Kelsem, Estebanem, Munozem, Veijerem a Nepou.

 

Jose Antonio Rueda po většinu závodu vedl, ale v cíli se nakonec musel spokojit s těsnou ztrátou se druhým místem. / Foto: ktm.com


V dalším průběhu vpředu mírně odskočila šestice Rueda, Holgado, Ortola, Alonso, Rossi a Kelso, a ke zbylým pronásledovatelům se zezadu přitáhl Bertelle. Další skupina bojující o 12. místo vedená Fernandezem už zaostávala o 3 sekundy. Šestice na špici si vyjela více než sekundový odstup a ten se snažil zlikvidovat opět Veijer, který se ze druhé skupiny lehce odtrhnul. Rueda i při nájezdu do 8. okruhu dál bez přerušení vedl a za sebou měl pětici Alonso, Holgado, Ortola, Rossi, Kelso, ve které se pořadí každou chvíli měnilo. V 9. kole už byl znovu součástí vedoucí skupiny i Veijer. V 10. kole ztratil s čelem kontakt Rossi a poprvé došlo k výměně na 1. místě, když se před Ruedu dostal Alonso. V úvodu dalšího kola šli před Ruedu navíc rychle i Holgado, Ortola a Veijer, a Rueda klesl rázem na 5. pozici. Alonso s Holgadem na čele soupeřům trochu poodjeli a 8 kol před koncem setřásl ze svých zad Alonso i Holgada. Na cílové rovině se Rueda vrátil na 3. příčku. Při nájezdu do posledních sedmi okruhů vedl Alonso o 0,397 s před Holgadem, ke kterému se dotáhl Rueda, a trojice Ortola, Veijer, Kelso ztrácela dalších 0,434 s. Na 7. a 8. místě pak jeli osamoceně Esteban s Nepou. O kolo později se Rueda na chvíli dostal před Holgada na 2. pozici, ale Holgado byl na cílové rovině rychlejší. Poté se již Holgado s Ruedou začali znovu přitahovat zpátky za Alonsa a Holgado šel 5 kol před cílem před 1. zatáčkou poprvé do vedení. Haváriíí v 5. zatáčce skončil závod pro Rossiho, který se po boji v úvodu v čelní skupině rychle propadal.

Čtyři kola před koncem byla vedoucí šestice Holgado, Alonso, Rueda, Veijer, Ortola, Kelso opět v těsném semknutí. Esteban s Nepou za nimi zaostávali o 2,421 s. První pozice drželi s blížícím se závěrem dál Holgado s Alonsem a Ruedou, druhá trojice chvílemi pár metrů ztrácela, ale vždy se dokázala do kontaktu zase vrátit. Lehký odstup si byl v některých pasážích schopen udělat i vedoucí Holgado, ovšem soupeři jej nemínili nechat před závěrečnými kilometry ujet. V předposledním kole šel na 2. místo Rueda, Ortola postoupil na 3. pozici, a Alonso byl během chvíle čtvrtý. Holgado s Ruedou si vzápětí vypracovali mírný náskok a do posledního kola si vezli před kvartetem Ortola, Alonso, Veijer, Kelso odstup 0,552 s. Ortola se na 3. místě rovněž oddělil, snažil se smazat ztrátu za čelní dvojicí, ale tempu Holgada s Ruedou už nestačil. Rueda byl po celou dobu v závěrečném kole těsně nalepen za Holgadem, ale Holgado mu přesnou jízdou nedával prostor k útokům, skvěle 1. pozici hájil až do cíle a mohl se radovat z vítězství. Rueda skončil druhý a třetí prolétl cílem nakonec osamocený Ortola.

 

Daniel Holgado z týmu Red Bull GASGAS Tech3 měl výborný závěr závodu a po zásluze mohl oslavit první výhru v sezoně. /Foto: moto3.tech3racing.fr


Španěl Daniel Holgado (Red Bull GASGAS Tech3) si po skvělém výkonu připsal první triumf v sezoně, ve třídě Moto3 celkem čtvrtý v kariéře, a posunul se do čela celkové klasifikace. Jeho krajan Jose Antonio Rueda (Red Bull KTM Ajo) zaostal v cíli o pouhých 0,044 s a díky 2. pozici dosáhl na své kariérní maximum, když dosud byl nejlépe třetí v loňské GP Katalánska. Čistě španělské podium doplnil třetí Ivan Ortola (MT Helmets - MSI, +0,820 s). Vítěz úvodního závodu v Kataru David Alonso (CFMOTO Gaviota Aspar Team, +2,218 s) svedl úspěšně těsný souboj o 4. místo s pátým Joelem Kelsem (BOE Motorsport, +2,246 s) a šestým Collinem Veijerem (Liqui Moly Husqvarna Intact GP, +2,263 s). Tuto trojici dělilo na pásce jen 0,045 s. Na 7. místě dokončil závod Stefano Nepa, osmý skončil ve svém maximu nováček Joel Esteban, devátý David Munoz a desátý Adrian Fernandez.