1. GP - Katar: Úvodní hlavní závod sezony vyhrál úřadující mistr světa Francesco Bagnaia

 

Světový šampion Ital Francesco Bagnaia z týmu Ducati Lenovo ovládl profesorským výkonem první hlavní závod nového ročníku, Velkou cenu Kataru v Lusailu, a cestu za mistrovským hattrickem otevřel svým devatenáctým vítězstvím v královské třídě MotoGP. Bagnaia se dostal do čela krátce po startu a bezchybnou jízdou nedal soupeřům žádnou šanci. Brad Binder zopakoval druhé místo ze soboty a pro třetí pozici si dojel vítěz úvodního sprintu Jorge Martin.

Warm up: 1. Vinales (SPA - Aprilia) 1:52,660, 2. Bezzecchi (ITA - Ducati) +0,071 s, 3. R. Fernandez (SPA - Aprilia) +0,089 s, 4. A. Marquez (SPA - Ducati) +0,093 s, 5. Acosta (SPA - KTM) +0,182 s.

Do prvního hlavního závodu sezony startovali z 1. řady Martin, Espargaro a Bastianini, a ze 2. řady Binder, Bagnaia a M. Marquez. Závod původně vypsaný na 22 kol byl nakonec zkrácen na 21 kol, protože těsně před startem měl na roštu technické problémy R. Fernandez, který musel odtlačit svůj motocykl pryč a po dalším zahřívacím kole startovat z konce pole. Od startu vyrazil do závodu nejlépe Martin, Binder se zařadil na 2. místo a následovali Bagnaia, Bastianini, M. Marquez, Miller, Espargaro a A. Marquez. Bagnaia se rychle dostal před Bindera, který se ve stopě trochu zavlnil, a na brzdy do 4. zatáčky ihned zaútočil úspěšně i na Martina a převzal vedení. M. Marquez postoupil ve stejnou chvíli před Bastianiniho na 4. místo a dopředu se dral také loňský vítěz závodu Di Giannantonio, jenž se posunul na 7. příčku. Bagnaia nasadil vpředu ostré tempo a před Martinem si vyjížděl mírný náskok. Miller klesl za Di Giannantonia s A. Marquezem na 8. místo. Při nájezdu do 2. kola zaútočil Binder na Martina a v 1. zatáčce přebral 2. pozici. Miller vzápětí z 1. zatáčky po pádu vylétl a pokračoval poslední s velkou ztrátou. Rušno bylo kolem 6. místa, kam se dostal A. Marquez před Di Giannantonia, a před Italem byl za chvíli také nováček Acosta.

 

Nováček Pedro Acosta (31) bojoval s Marcem Marquezem (93) o 4. místo, ale v závěru musel zvolnit, čtvrtý skončil nakonec M. Marquez a Acosta klesl až na 9. pozici. / Foto: motogp.com


Ve 3. kole se A. Marquez probil na 5. místo před Bastianiniho a skvěle pokračoval v úvodu Acosta, který v závěrečném sektoru okruhu Bastianiniho rovněž odsunul. Vedoucí Bagnaia si vezl před Binderem do 4. kola náskok 0,283 s a zanedlouho se v 10. zatáčce protáhl Martin pod Binderem zpět na 2. místo. Při průjezdu do 5. okruhu si Acosta vyšlápl na A. Marqueze, ale ten zachoval chladnou hlavu a hned se před ostře jedoucího loňského mistra světa třídy Moto2 vrátil. S tím se však Acosta nehodlal smířit a na brzdy do 10. zatáčky už byl s postupem na výbornou 5. pozici úspěšný. Za stále vedoucím Bagnaiou se druhý Martin musel bránit nástupům Bindera a na čtvrtého M. Marqueze začínal dorážet Acosta. Bagnaia vedl v závěru 7. kola o 0,520 s a kvarteto Martin, Binder, M. Marquez, Acosta se za ním sjelo natěsno k sobě. Na začátku 8. kola Binder zaútočil na Martina a ve 2. zatáčce postoupil znovu na 2. příčku. Bagnaia pak výrazněji navýšil svůj náskok, při nájezdu do 10. kola vedl o 1,038 s. Martin šel vzápětí v 1. zatáčce znovu před Bindera, ale o kolo později na stejném místě Binder předjetí Španělovi zase vrátil. Bagnaia měl v polovině závodu před čtveřicí Binder, Martin, M. Marquez, Acosta náskok 1,149 s a zezadu se k Acostovi přibližoval šestý A. Marquez. S dalším odstupem držel 7. místo Bastianini a za nim jezdili osmý Di Giannantonio s devátým Espargarem.

Deset kol před koncem se Acosta dostal v 1. zatáčce vnitřkem na brzdy před M. Marqueze a patřilo mu vynikající 4. místo. Binder stáhnul náskok vedoucího Bagnaii na 0,819 s a zvýšil svůj odstup před třetím Martinem. Acosta mezi 12. a 13. zatáčkou chyboval, vyjel až za obrubník a opět klesl za M. Marqueze. Španělskému mladíkovi po agresivní jízdě začaly odcházet gumy, protože se k němu rychle přiblížili A. Marquez s Bastianinim a oba ho při nájezdu do závěrečných šesti kol předjeli. Bagnaia se na čele dostal s náskokem znovu přes sekundu, pět kol před cílem vedl před Binderem o 1,043 s, a třetí Martin ztrácel na Jihoafričana už opět jen 0,524 s. Acosta viditelně zpomalil a za chvíli už měl těsně za sebou osmého Di Giannantonia. Šance na podium se stále nevzdával čtvrtý M. Marquez, za Martinem zaostával necelá 4 kola před koncem o 0,411 s a při průjezdu cílovým prostorem už jen o 0,237 s. Pátý A. Marquez se šestým Bastianinim se již na M. Marqueze dívali z uctivé vzdálenosti. Závod se nevydařil týmu Trackhouse, R. Fernandez zajel do depa, kde vzdal, a Oliveira jezdil až na 16. pozici i kvůli tomu, že musel předtím projet prodlouženým trestným úsekem. Long lap penalizaci si Portugalec přinesl ještě z listopadu ze závěru loňské sezony za zavinění kolize právě v Kataru.

 

Brad Binder (33) předvedl v Kataru skvělý víkend, v hlavním závodě byl znovu druhý a za sebou nechal na 3. místě sobotního vítěze Jorgeho Martina (89). / Foto: ktm.com


Necelá 3 kola před cílem se Di Giannantonio dostal před Acostu a španělský nováček se tak během chvíle propadl na 8. příčku. Ital Bagnaia kontroloval špici při průjezdu do předposledního okruhu před Binderem s náskokem 1,104 s a třetí Martin se musel mít stále na pozoru před M. Marquezem, který ztrácel 0,380 s. Ke změně pořadí došlo na 5. místě, když se Bastianini protáhl ve 2. zatáčce před A. Marqueze. O další pozici přišel také Acosta, který se musel sklonit před dotírajícím Espargarem. Před závěrečným kolem natáhl Bagnaia náskok na čele k půldruhé sekundě a o vítězi již nebylo pochyb. Naopak do blízkosti druhého Bindera se dotáhl Martin, který uplynulé kolo zvládl o 0,8 s rychleji. Čtvrtý M. Marquez za nimi již zůstával zpět a se stupni vítězů se mohl pomalu loučit. Martin se přiblížil k Binderovi na 0,235 s, ovšem víc se mu již přitáhnout nepodařilo. V posledním půlkole už se nic nestalo, Bagnaia si dojel v klidu pro vítězství, Binder pohlídal 2. příčku, a Martin protnul cílovou čáru jako třetí.

 

Dvojnásobný mistr světa Ital Francesco Bagnaia z továrního týmu Ducati si dojel po skvělém výkonu pro první triumf v nové sezoně. / Foto: ducati.com


Úřadující mistr světa Ital Francesco Bagnaia (Ducati Lenovo Team) zahájil novou sezonu vítězstvím, když přesnou strojovou jízdou nedal svým soupeřům žádnou šanci k předjetí a připsal si 19. triumf v hlavním závodě královské třídy. Součet bodů z katarského víkendu mu navíc vynesl i vedení v celkové klasifikaci. Jihoafričan Brad Binder (Red Bull KTM Factory Racing) zaostal za Bagnaiou v cíli o 1,329 s a s působením v Lusailu mohl být nadmíru spokojen, když zopakoval 2. místo ze sobotního sprintu. Vítěz sprintu Španěl Jorge Martin (Prima Pramac Racing) ztratil v cíli na 3. místě 1,933 s a 3. pozice mu patří i v průběžném pořadí. Čtvrtý Marc Marquez (Gresini Racing MotoGP, +3,429 s) se oproti sobotě ještě o jedno místo zlepšil a ukázal, že Ducati mu sedí a opět se s ním zřejmě bude muset počítat na nejvyšších příčkách. Slušný výsledek si ze zahajovacího hlavního závodu odnesl pátý Enea Bastianini (Ducati Lenovo Team, +5,153 s) a spokojen mohl být i šestý Alex Marquez (Gresini Racing MotoGP, +6,791 s). Pro 7. místo si dojel překvapivý vítěz loňského klání v Kataru Fabio Di Giannantonio, osmý skončil Aleix Espargaro, který měl stejně jako devátý Pedro Acosta v závěru problémy s přilnavostí, a elitní desítku uzavřel Maverick Vinales.