1. GP - Katar / Sprint: Jorge Martin obhájil ve sprintu loňský triumf

 

Španěl Jorge Martin z týmu Prima Pramac Racing v úvodním klání nové sezony 2024 potvrdil pozici nejlepšího jezdce loňské sezony ve zkrácených závodech a stylem start-cíl si připsal v sobotním Tissot Sprintu první výhru v sezoně. Pro druhé místo si dojel s půlsekundovou ztrátou Brad Binder a bronz si z úvodního měření sil ročníku v Kataru odnesl Aleix Espargaro.

Martin startoval do zahajovacího sprintu z pole position a vedle sebe měl v 1. řadě na roštu Espargara a Bastianiniho. Ze 2. řady vyjížděli Binder, Bagnaia a M. Marquez, kterého čekal ostře sledovaný první start v kariéře v královské třídě na jiném stroji než na Hondě. Po zhasnutí červených světel uhájil svoji 1. pozici Martin, výborný start předvedl Binder, který se zařadil na 2. místo, a za nimi byli Bastianini, Espargaro, Bagnaia, Miller, Di Giannantonio a M. Marquez. Espargaro se rychle probojoval na 3. místo před Bastianiniho a Di Giannantonio s M. Marquezem se několikrát prohodili v souboji o 8. příčku. Vzápětí se Bagnaia dostal před svého týmového kolegu Bastianiniho na 4. místo a cílem 1. kola projeli Martin s Binderem na čele s téměř půlsekundovým náskokem před Espargarem.

Ostré souboje se dál odehrávaly o 7. místo mezi M. Marquezem, Di Giannantoniem a A. Marquezem. Ti navíc dojeli Millera a M. Marquez šel v úvodu 2. kola na 6. pozici. Slušně zahájil svůj debut v nejprestižnější kubatuře nováček Acosta, jenž se držel za touto skupinkou na 10. místě. Vpředu se mezi jezdci začaly dělat mírné rozestupy a i při nájezdu do 3. okruhu bylo pořadí Martin, Binder, Espargaro, Bagnaia a Bastianini. Šestý M. Marquez svým pronásledovatelům mírně poodjel, a Miller klesl během chvíle až na 10. příčku za Acostu. Smůlu měl krátce na to v 10. zatáčce Di Giannantonio, který havaroval a ze závodu byl vyřazen. V nájezdu do 4. kola zaútočil úřadující dvojnásobný šampion Bagnaia na Espargara, posunul se na 3. místo, a nejrychlejší kolo celého sprintu si připsal za 1:52,040 M. Marquez. Před svým bratrem A. Marquezem na 7. místě měl v tu chvíli náskok již přes 2 sekundy. Vedoucí čtveřice Martin, Binder, Bagnaia, Espargaro jela v jedné sekundě a jen těsně za nimi usilovali při průjezdu do 5. kola o těsnější kontakt Bastianini s M. Marquezem.

 

Veterán královské třídy Aleix Espargaro zahájil svoji osmou sezonu v sedle Aprilie třetím místem. / Foto: aprilia.com


Situace na čele zůstávala i v dalším průběhu neměnná, i když Binder se několikrát přitáhl těsně za zadní kolo vedoucího Martina, ale k útoku nedošlo. Naopak Martin cítil tlak a v 6. kole se od Jihoafričana opět vzdálil o 0,524 s. Pět kol před koncem se M. Marquez zavěsil na cílové rovině za Espargara a přehnal se kolem něj na 4. pozici. Na třetího Bagnaiu ztrácel 0,290 s. O bezprostřední kontakt přicházel na 6. místě Bastianini a za ním jeli už s větším odstupem sedmý A. Marquez s osmým Acostou. Poslední bodovanou 9. příčku pak držel osamocený Vinales. Martin dál kontroloval vedení s náskokem téměř 0,7 s, ale kvarteto Binder, Bagnaia, M. Marquez a Espargaro za ním dávalo stále šance na dramatický závěr. V závěru 8. okruhu udělal M. Marquez drobnou chybu, nechal se vyvézt na obrubník, a toho ihned využil Espargaro, který se tak vrátil na 4. místo.

Dvě a půl kola před koncem měl Martin před Binderem k dobru 0,564 s, a za Espargarem se zvětšila mezera před pátým M. Marquezem s šestým Bastianinim. Krátce na to zaútočil Espargaro na Bagnaiu ve 4. zatáčce, ale Ital si pohlídal ideální stopu a hned se před španělského soupeře vrátil. Druhý Binder díky tomu získal náskok 0,469 s a kontroloval 2. pozici. Další útok zkusil Espargaro v 16. zatáčce při nájezdu do závěrečného kola a dokázal za sebou udržet Bagnaiu i na cílové rovině. Martin dál držel 1. příčku před Binderem se zhruba půlsekundovým náskokem a stejnou výhodu měl i Jihoafričan před Espargarem. Espargaro se navíc mírně odpoutal od Bagnaii a bylo rozhodnuto. Drobné rozestupy si jezdci vpředu dokázali udržet až do cílové čáry a z výhry se tak radoval Martin před druhým Binderem a třetím Espargarem.

 

Španěl Jorge Martin (89) ovládl úvodní sprint v Lusailu před Jihoafričanem Bradem Binderem (33) a mohl se radovat z obhajoby triumfu z minulého roku. / Foto: sportstar.com


Loňský vicemistr Španěl Jorge Martin (Prima Pramac Racing) tak obhájil loňské prvenství ze sprintu v Lusailu a mohl slavit první vítězství v nové sezoně 2024. Druhý Jihoafričan Brad Binder (Red Bull KTM Factory Racing) zaostal v cíli o 0,548 s a rovněž potvrdil, že vloni patřil k nejlepším jezdcům krátkých sobotních závodů. Třetí Španěl Aleix Espargaro (Aprilia Racing) ztratil 0,729 s a připsal si nejlepší výsledek ve sprintu od svého triumfu na domácí půdě v Katalánsku v září 2023. Úřadující mistr světa Francesco Bagnaia (Ducati Lenovo Team, +1,625 s) zahájil sezonu 4. pozicí a svůj první ostrý start na Ducati proměnil v solidní 5. místo Marc Marquez (Gresini Racing MotoGP, +1,872 s). Pro 6. příčku si dojel Enea Bastianini, sedmý skončil Alex Marquez, první body za 8. místo vybojoval při svém debutu jediný letošní nováček v královské třídě Pedro Acosta, a poslední bod sebral pod umělým osvětlením katarského okruhu Maverick Vinales.