1. GP - Katar: Španěl Alonso Lopez zvítězil těsně před Barrym Baltusem

 

Španělský jezdec Alonso Lopez z týmu Sync SpeedUp Racing udržel v těsném dojezdu Velké ceny Kataru za svými zády dotírajícího Barryho Baltuse a připsal si v úvodním podniku sezony vítězství. Baltus zaznamenal druhým místem své kariérní maximum, když se vůbec poprvé dostal na podium, a třetí skončil v závodě Sergio Garcia, který slavil premiérové podium ve střední třídě.

První řadu na startu zahajovacího závodu sezony obsadili poleman Canet, Lopez a Arenas, ze 2. řady vyráželi Gonzalez, Arbolino a Baltus. Původně sedmý Aldeguer dostal za nebezpečnou jízdu v kvalifikaci trest a musel se posunout na roštu na 10. pozici. Start se nejlépe povedl Lopezovi, který šel do vedení a o 2. místo bojovali Arbolino, Gonzalez a Guevara. Guevara a Arbolinem se ovšem dostali do kontaktu, což odnesl poklesem o řadu pozic Guevara. Lopez tak vedl v úvodních zatáčkách před Gonzalezem a Arbolinem, a za nimi se řadili Arenas, Canet a Baltus. Arenas se vzápětí posunul na 3. pozici a za Arbolinem byli v cíli 1. kola Canet, Baltus, Ogura, van den Goorbergh a Binder. Dobře si vedl po startu Garcia, který se posunul z 18. pozice na roštu na 12. místo. Lopez držel vedení před Gonzalezem a o 3. pozici sváděli ostrý souboj Arbolino, Arenas, Canet a Baltus.

Lopez s Gonzalezem se díky soubojům za sebou mírně odpoutali, ale odstup rychle zlikvidoval Canet, během chvíle se protáhl nejprve na 2. místo a za chvíli až do čela před Lopeze. Canet nasadil ostré tempo, zajel nejrychlejší kolo celého závodu za 1:57,661 a snažil se od svých soupeřů odtrhnout. Za Lopezem s Gonzalezem ztrácel čtvrtý Arenas 0,635 s, a za Arenasem byli s odstupem 0,437 s Ogura a Baltusem. Arbolino klesal a bojoval o 7. příčku s Guevarou, van den Goorberghem a Binderem. V 5. kole postoupil Gonzalez na 2. místo před Lopeze a oba se opět dotáhli do těsné blízkosti za vedoucího Caneta. Lopez si ovšem vzal rychle 2. místo zpět a krátce na to v 6. kole už opět vedl. Canet naopak klesl na 3. pozici a vedoucí trojice měla před dalším triem ve složení Arenas, Ogura, Baltus náskok 0,566 s. Neslavně skončil debut ve třídě Moto2 pro Sasakiho, který havaroval v 1. zatáčce.

 

Sergio Garcia odjel v Kataru vynikající závod, po startu z 18. pozice se probojoval až na podium za 3. příčku. / Foto: bola.net


Lopez s Gonzalezem se v dalším průběhu drobně odpoutali od třetího Caneta, v 8. kole už držel 4. místo Baltus před Ogurou a Arenas klesl na 6. příčku. Netrvalo dlouho, když se Baltus dotáhl na Caneta a poměrně snadno se dostal na výborné 3. místo. Skvělý progres dál předváděl Garcia, jemuž patřilo 10 kol před cílem již 6. místo před Arenasem. Pořadím naopak klesal Arbolino, který doplatil na špatnou volbu zadní gumy a v polovině závodu jezdil čtrnáctý. Propadal se rovněž Canet, jehož pokořili jak Ogura, tak za chvíli i Garcia. Na špici se pak poprvé dostal Gonzalez, ale 8 kol před cílem jej na konci cílové roviny předjeli Lopez i Baltus. Týmoví kolegové Ogura s Garciou na 4. a 5. místě ztráceli 0,669 s a šestý Canet za nimi přišel o bezprostřední kontakt. Garcia se poté probojoval na 4. příčku a snažil se přitahovat k čelnímu triu. Šest kol před koncem zaostával za Gonzalezem o 0,328 s a odtrhnul se od Ogury.

Třetí Gonzalez přestával tempu vedoucí dvojice Lopez, Baltus stačit a Garcia neměl příliš velký problém ho o 3. pozici připravit. Před závěrečnými pěti okruhy ztrácel Garcia za Lopezem s Baltusem půl sekundy. Před Gonzaleze se vzápětí dostal rychle i Ogura, kterému tak patřilo 4. místo. Šestý Canet s Arenasem za zády zaostával za 5. příčkou už o 3,295 s. S blížícím se koncem vedl stále Lopez, ovšem Baltus jej těsně stínoval a načítal si jeho jízdu. Třetí Garcia se ze všech sil snažil dotáhnout do kontaktu, ale stále mu pár metrů chybělo. Stejná situace vydržela na špici až do rozhodujícího posledního kola. Lopez vedl před na těsno zavěšeným Baltusem a třetí Garcia je následoval s odstupem 0,709 s. Na podium mohl ještě pomýšlet i čtvrtý Ogura, který ztrácel na svého týmového kolegu 0,597 s. Baltus marně hledal v závěrečném kole skulinu k předjetí, Lopez si přesnou jízdou hlídal vedení, neustálému tlaku odolal, nedovolil ani útok na cílové rovině ze slipstreamu a cílem projel těsně první. Baltus bral 2. místo a Garcia skončil s mírným odstupem třetí.

 

Alonso Lopez (21) sváděl souboj až do cílové čáry s Barrym Baltusem (7) a po dojezdu mohl slavit těsné vítězství. / Foto: teamspeedup.it


Španěl Alonso Lopez (Sync SpeedUp) zahájil sezonu skvělým vítězstvím a v mistrovství světa i ve třídě Moto2 si připsal celkově svůj třetí triumf v kariéře. Belgičan Barry Baltus (RW-Idrofoglia Racing GP) předváděl výborné výkony po celý víkend, ale přesto jeho 2. místo a premiérové podium kariéry bylo mírným překvapením. Lopeze s baltusem dělilo na cílové čáře pouhých 0,055 s. Hrdinou dne byl i třetí Španěl Sergio Garcia (MT Helmets - MSI, +0,742 s), který dosáhl na 3. příčku po skvělém postupu z 18. pozice na startu. Úspěch stáje MT Helmets podpořil 4. místem Ai Ogura (MT Helmets - MSI, +1,514 s) a díky němu měla značka Boscoscuro v první čtveřici hned tři stroje. Páté místo uhájil Manuel Gonzalez (QJMOTOR Gresini Moto2, +5,100 s) před dotírajícím Marcosem Ramirezem (OnlyFans American Racing Team, +5,320 s) a za šestým Ramirezem vybojoval 7. pozici jeho týmový kolega Joe Roberts. Albert Arenas se musel spokojit s 8. místem, devátý dojel nepříliš viditelný Vietti, a desítku uzavřel po dobrém úvodu klesající Aron Canet.

Český jezdec Filip Salač odjel svůj první závod za tým Marc VDS bohužel s bolestí ruky a navíc se týmu nepodařilo zvolit dobrou směs pneumatik. Salač se po celou dobu pohyboval na konci druhé desítky pořadí a závod dokončil na 21. pozici. Hned po závodě se odebral do lékařského centra ke kontrole ruky a v plánu je další operace k odstranění tzv. kompartment syndromu v pravém předloktí, která by Salače mohla připravit o start v následujícm závodě v Portugalsku za 14 dní.