3. GP - Amerika / Sprint: Maverick Vinales vedl od startu až do cíle a získal druhé zlato za sprint v řadě

 

Španěl Maverick Vinales z týmu Aprilia Racing potvrdil svoji formu z tréninků a kvalifikací, a sprintový závod Velké ceny Ameriky ovládl stylem start-cíl. Vinales tak navázal na nedávný triumf ze stejné distance v Portugalsku a na podium si došel pro druhou zlatou medaili v řadě za sebou. Marc Marquez dokázal druhým místem, že na trati Circuit of the Americas je vždy nutné s ním počítat, a pro třetí příčku si dojel lídr šampionátu Jorge Martin.

Do třetího sprintu sezony startovala z 1. řady trojice Vinales, Acosta, Marquez a ze 2. řady Bagnaia, Bastianini, Martin. Vinales výborně vyrazil od startovní čáry a ujal se vedení a za ním se srovnávali po úvodních zatáčkách M. Marquez, Acosta, Bastianini, Martin, Espargaro, Di Giannantonio a Miller. Daleko nedojel Nakagami, který hned havaroval a byl vyřazen. Vzápětí se ve 12. zatáčce zakouřilo z Ducati Di Giannantonia a i pro něj to znamenalo brzký konec. Vedoucí jezdci Vinales, M. Marquez a Acosta se mírně oddělovali a za nimi se jezdecké pole rychle roztáhlo. Cíl prvního kola neviděl po dalším pádu ani A. Fernandez. Čelní trojice měla ve 2. kole před čtvrtým Bastianinim náskok 0,712 s a na Itala se chystal zezadu zaútočit Martin. Začátek příliš nevycházel Bagnaiovi, jenž byl zatím mimo body na 10. pozici. V úvodu 3. kola šel v 8. zatáčce vnitřkem Martin před Bastianiniho na 4. místo a oba ztráceli na vedoucí skupinu v tu chvíli jednu sekundu. K Bastianinimu se navíc rychle dotahovali Espargaro s Millerem. Vinales zajel 3. kolo jako nejrychlejší v celém sprintu za 2:02,275 a od M. Marqueze s Acostou se odpoutal o 0,781 s.

 

Boj o 2. místo v podání trojice Marc Marquez (93), Pedro Acosta (31) a Jorge Martin (89). Stříbro bral nakonec Marquez před bronzovým Martinem. / Foto: motogp.tech3racing.fr


Vinalesovo ostré tempo přinášelo ovoce, ve 4. kole zvýšil Španěl na Aprilii svůj náskok na 1,216 s a do 5. okruhu najížděl s odstupem 1,516 s. Ke dvojici M. Marquez, Acosta se zezadu přitáhl Martin a naopak pátý Bastianini už na ně ztrácel 1,315 s. V 6. kole se v pomalé 11. zatáčce dostal Espargaro na brzdy před Bastianiniho a 5. příčku převzal. Do posledních pěti kol si Vinales vezl náskok již 2,052 s, trojice M. Marquez, Acosta, Martin byla pevně semknutá a čekalo se, kdo zaútočí. V boji o 5. místo se vytvářela pětičlenná skupina, do které patřili Espargaro, Bastianini, Miller, Morbidelli a R. Fernandez. Za Martinem však zaostávali už o 2,372 s. V 8. zatáčce to Acosta zkusil vnitřkem na M. Marqueze, ale ten měl lepší výjezd a 2. pozici uhájil. Krátce na to zaútočil pro změnu Martin v 11. zatáčce na Acostu a tento atak úspěšný byl. Pořadí se měnilo také na 6. příčce, když Miller předjel za nejdelší rovinkou trati ve 12. zatáčce Bastianiniho, a hned na to R. Fernandez odsunul Morbidelliho. Čtyři kola před cílem měl Vinales na špici náskok 1,810 s.

Trojice za Vinalesem bojující o 2. místo se před závěrem natáhla a M. Marquez odskočil třetímu Martinovi o 0,860 s. Ve sprintu již nepokračovali po pádech ani Mir se Zarcem, ale Hondám se opět nedařilo a od bodů byli oba jezdci daleko. Miller zaútočil úspěšně na Bastianiniho ze slipstreamu ve 12. zatáčce a posunul se na 6. místo. Bagnaia byl stále desátý, ovšem dotáhl se zezadu k Morbidellimu a na body mohl ještě pomýšlet. Netrvalo dlouho, Morbidelli byl širší v 17. zatáčce a Bagnaia toho využil k postupu na 9. pozici. Vinales dál držel vedení a do předposledního kola najížděl o 2,062 s dříve než druhý M. Marquez. Třetí Martin ztrácel na osminásobného šampiona téměř sekundu a stejnou ztrátu měl za Martinem i čtvrtý Acosta. O kolo později si v poslední 20. zatáčce Bastianini vyšlápl na Millera, ale ten se před něj ihned vrátil a 6. pozici si vzal zpět. Na špici už bylo rozhodnuto. Vinales měl půl kola před cílem náskok 2,226 s a v poklidu kontroloval závěr sprintového klání. Dále v poli se ještě o místo posunul Bagnaia, když na brzdy v 11. zatáčce podjel R. Fernandeze a patřilo mu 8. místo. Další útok podnikl ve 12. zatáčce také Bastianini a dostal se před Millera na 6. příčku. Mezitím se již čelo blížilo k cíli a vpředu k žádným změnám nedošlo. Vinales si dojel bezpečně pro vítězství, M. Marquez si pohlídal 2. místo a Martin projel cílem jako třetí.

 

Španěl Maverick Vinales v barvách týmu Aprilia Racing ovládl krátký závod stylem start-cíl a připsal si druhé vítězství ve sprintu v řadě za sebou. / Foto: michelin.com


Španěl Maverick Vinales (Aprilia Racing) navázal na premiérové vítězství ze sprintu v Portugalsku a v texaském Austinu bral druhou zlatou medaili v řadě. V pátek i v sobotu ukázal velkou formu a k triumfu se dovezl stylem start-cíl. Druhý Marc Marquez (Gresini Racing MotoGP, +2,294 s) potvrdil vysokou úspěšnost na zdejším okruhu a čistě španělské podium doplnil třetí Jorge Martin (Prima Pramac Racing, +4,399 s). Rovněž M. Marquez i Martin zopakovali svá umístění z Portugalska a Martin dál vede celkovou klasifikaci. Další výborný výkon předvedl čtvrtý Pedro Acosta (Red Bull GASGAS Tech3, +6,480 s) a ve sprintech si dojel pro své maximum, pátý skončil Aleix Espargaro (Aprilia Racing, +6,657 s), který se v závěru na Acostu mocně dotahoval, a 6. příčku bral Enea Bastianini, což mu vyneslo posun na 2. pozici v průběžné klasifikaci. Na body dosáhli v sobotním krátkém závodě jěště sedmý Jack Miller, osmý Francesco Bagnaia a devátý Raul Fernandez, jenž tak dovezl bod pro domácí americkou stáj Trackhouse.